maandag 22 oktober 2018

MOBILITEIT EN WOONKWALITEIT


zie ook
https://stadsbusRoeselare.blogspot.com






























































































































Centrumlussen verhinderen filevorming zoals nu bij de schoolpiek in de Rumbeeksesteenweg



























































































































 









































Een ecoduct is verreweg de beste oplossing. Kan dat niet, dan zijn minstens grote taluds noodzakelijk.  Belangrijkste is immers de lawaaioverlast in de nabijgelegen natuur beperken.  De brug zelf is natuurlijk wel meegenomen.












 Opgepast: Oekene + Kachtem/Izegem (bv. Mezegemstraat-Manestraat-Lijsterstraat-Meulebeeksestraat...) qua mobiliteit zeker samen met Roeselare/Rumbeke bekijken.














 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 






CD&V minister Schauvliege vraagt méér dan windowdressing bij de steden en gemeenten :

Het is zeker niet voldoende om zoals in Roeselare bijkomende metingen uit te voeren of de burgers aan te manen om privaat bij te sturen, zoals met het klimaathuis, terwijl het qua openbare werken verder gaat met "business as usual".  Want minister Schauvliege zegt :

'Stel een "schepen van Luchtkwaliteit" aan, die tegelijk inspraak krijgt op het vlak van "Mobiliteit en Openbare Werken" zodat het bestuur echt kan bijsturen en streetcanyons kan wegwerken.' 
 
‘De kaart van CurieuzeNeuzen is een reflectie van onze ruimtelijke ordening’, stelt de minister vast. ‘Veel Vlamingen wonen in het groen, maar pendelen dagelijks naar kernen waar de vervuiling zich opstapelt. We slepen de erfenis van dat versnipperde wonen mee. Het zal tijd vragen om dat op te lossen.’

De Vlaamse regering wil wonen in kernen opnieuw aantrekkelijk maken, zegt Schauvliege. ‘De optie om grondrechten op de buiten in te ruilen voor die in de kern, is goedgekeurd. Daar moet het parlement nu over beslissen. Ook woonreservegebied op de buiten mag niet langer worden aangesneden.’ ‘We kunnen mensen niet manu militari uit hun huizen in verkavelingen jagen’, vervolgt ze. ‘De Vlaming zal zelf moeten beseffen dat uren in de file staan niet goed is voor zijn leefkwaliteit. Maar misschien moeten we verder gaan en denken aan fiscale voordelen voor wie dicht bij een vervoersknooppunt gaat wonen.’

Vlaamse richtlijnen om overal lage-emissiezones in te voeren ziet de minister niet zitten. ‘Gemeenten moeten oplossingen op maat kunnen zoeken. De problemen zijn niet overal dezelfde.’ Om die reden wil Schauvliege zich ook niet uitspreken over de noodzaak aan circulatieplannen. ‘Al zie je op de kaart dat we op sommige plaatsen moedige keuzes moeten durven maken en de auto uit het centrum moeten weren.’ Dat wordt makkelijker, zegt Schauvliege, wanneer de schepen voor Mobiliteit ook bevoegd is voor Luchtkwaliteit.

Het is belangrijk om op maat te werken en lokaal te proberen sturen', zegt Schauvliege. Lokaal zijn er grote verschillen merkbaar in het onderzoek, en met maatregelen voor minder verkeer, meer fietspaden, meer groen en het vermijden van street canyons (straten met veel verkeer waar de luchtvervuiling blijft hangen door de bebouwing)  kan er volgens de minister een groot verschil gemaakt worden.

Vooral dit laatste is wat deze blog zeer concreet voorstelt omtrent de sluiting van de Roeselaarse binnenring aan de oostzijde van de stad. Zeer belangrijk daarbij is dat de uitvoeringskost verlaagt en de uitvoeringstermijn versnelt.

Daarenboven verbetert het eindresultaat de verkeersdoorstroming en dus ook de mobiliteit, door minder wachttijden en bijgevolg kortere totale reistijden voor de gebruikers.  Er zijn dus géén verliezers.

Als kers op de taart onstaat een kilometer lang inbreidingsgebied om die geciteerde grondrechten naar de binnenstad te verhandelen en op die manier betaalbaar wonen voor jongeren te ondersteunen.

De woonzone van de Mandellaan tussen Ardooisesteenweg en kanaal vormt de sleutel voor een gezonde toekomst van oost Roeselare.


Nieuwe norm NOx  20 µg/m³

In het luchtbeleidsplan tekent minister Schauvliege het traject uit om de luchtkwaliteit in Vlaanderen tegen 2030 fors te verbeteren. Door dit ambitieus actieplan zal Vlaanderen blijven voldoen aan de Europese verplichtingen (richtlijn emissieplafonds en luchtkwaliteitsrichtlijn) voor een hele reeks parameters: fijn stof, NOx, zwavel en vluchtige stoffen. Bovendien mikt Vlaanderen op het behalen van de strengere advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (onder meer qua geluid). Op het vlak van natuurbescherming (vermesting en verzuring) en het vermijden van ozonschade aan natuur en landbouwgewassen schroeft dit plan eveneens de doelstellingen op. Het meest opvallend gebeurt dat in het verkeer: voor de parameter NOx hanteert Vlaanderen voortaan 20 µg/m³ als norm en niet langer de huidige Europese norm van 40 µg/m³.

CD&V minister Joke Schauvliege: “De uitvoering van dit luchtbeleidsplan zal specifieke maatregelen vergen, onder andere van bedrijven, landbouwers en de bevolking. Met name in de mobiliteit (minder voertuigkilometers en properdere wagens), in de industrie (verdere stappen in zuiveringsprocessen), landbouw (efficiëntere luchtwassers bij stallen) en de gebouwenverwarming (properdere stooktoestellen, meer isolatie en dus minder verwarmingsbehoefte) zijn nog forse ingrepen nodig, willen wij de luchtkwaliteit significant verbeteren.

We bouwen voor dit plan ook de samenwerking met lokale besturen verder uit."




Wat zegt de Vlaamse Milieu Maatschappij ?

Luchtvervuiling straalt af op onze gezondheid. De VMM schat het jaarlijkse aantal vroegtijdige overlijdens door fijnstof op 4.100, door ozon op 100 en door stikstofdioxide op 1.800 à 3.600, afhankelijk van de gehanteerde drempel. Dat zijn dus overlijdens vóór de verwachte leeftijd.  De onderzoekers zeggen wel dat sommige mensen door verschillende factoren vroegtijdig overlijden, bijvoorbeeld door fijnstof én stikstofdioxide. Zij worden dan in beide categorieën meegerekend, waardoor sommige mensen dus dubbel worden geteld en het exacte aantal vroegtijdige sterfgevallen moeilijk te achterhalen valt. Wel gaat het sowieso om duizenden Vlamingen. “De sterfte hangt ook af van hoe gezond je bent. Jongere kinderen, ouderen of mensen die gevoelige luchtwegen hebben, daar is de impact groter”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij aan VRT.  Daarnaast heeft slechte luchtkwaliteit niet alleen een invloed op (vroegtijdige) overlijdens, het heeft ook een impact op onze luchtwegen: meer astma, meer allergieën, meer risico op kanker, ... Eerder bleek ook al een verband tussen luchtvervuiling en hart- en vaatziekten en dementie. 



Wat zijn de resultaten aan schoolpoorten ?

Afgelopen najaar organiseerde Greenpeace een grootschalig onderzoek naar de luchtkwaliteit bij 222 Vlaamse basisscholen. Concreet hebben de scholen gedurende vier weken de concentratie stikstofdioxide (NO2) aan de schoolpoort gemeten, op de speelplaats en in de klas.In het rapport 'Mijn lucht, mijn school' presenteren ze vandaag de resultaten van hun metingen. Die zijn barslecht. Slechts 7 van die scholen konden een goede luchtkwaliteit voorleggen. "In 61 procent van de scholen is de luchtkwaliteit zorgwekkend tot ronduit slecht", zegt Joeri Thijs, expert Mobiliteit en Luchtkwaliteit bij Greenpeace. "Dit zijn heel onrustwekkende resultaten. 'Scholen moeten kiezen tussen pest en cholera: de lucht in de klas niet verversen of een overdosis uitlaatgassen binnenlaten'





Departement mobiliteit en openbare werken erkent wel degelijk het probleem.






Wat zegt het onderzoek van gezond onderweg ?














 Wat beveelt minister Schauvliege aan ?

 









































Conclusie : de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur is cruciaal, omdat zij de lokale situatie best kennen en ook het snelst en met de kleinste kost uiterst  effectieve maatregelen kunnen nemen.


KLIK op onderstaande links en je weet precies hoe dat moet :